Opublikowano

Finger food, czyli szybkie przekąski – przepisy i sposoby serwowania

Finger food podczas przyjęcia

Finger food to rodzaj imprezowych przekąsek „na jeden kęs”. Mogą być słodkie, słone i różnokolorowe, co sprawia, że każdy znajdzie wśród nich ulubione smaki. Jeśli zaserwujesz je w ciekawy sposób, żaden z gości nie przejdzie obok stołu obojętnie. Sprawdź, szybkie i niezawodne przepisy na przekąski typu finger food oraz proste triki na przyozdobienie tych bankietowych przystawek. 

Na czym polega fenomen przekąsek finger food?

Przystawki typu finger food to szybkie przekąski, których jedzenie nie wymaga używania sztućców. Pojawiają się na imprezach formalnych – firmowych bankietach, weselach, urodzinach, imieninach, chrztach i nieformalnych – domówkach, wieczorach panieńskich, weekendowych spotkaniach z przyjaciółmi. 

Mają niewielki rozmiar – chwytane palcami powinny wystarczyć na jeden-dwa kęsy. Goście nie najedzą się jedną przystawką do syta, dzięki czemu mogą próbować różnych propozycji smakowych. Przekąski są łatwe w przygotowaniu i bardzo różnorodne – możesz przygotować je na słodko, słono, na ciepło, zimno, z owocami, wszystko zależy jedynie od Twojej wyobraźni i kreatywności. 

Pamiętaj również o podaniu serwetek. We wpisie https://balloonlandia.pl/skladanie-serwetek-ozdobnych/ znajdziesz sprawdzone sposoby na eleganckie i efektywne złożenie serwetek.

Finger food – przepisy na wytrawne przekąski

Wśród imprezowych przekąsek na jeden kęs nie może zabraknąć tych w wersji na słono. Chrupiące krakersy z pastą awokado, wytrawne tartinki z łososiem, warzywne roladki to must have każdego przyjęcia. 

Warzywne roladki

To propozycja dla miłośników zdrowego jedzenia i wegetarian. Do wykonania roladek potrzebujesz:

  • 1 cukinii,
  • łyżeczki oliwy z oliwek,
  • słoiczka suszonych pomidorów,
  • mozzarelli w kulce,
  • soli i suszonych ziół – oregano i bazylii.

Pomidory odsącz z zalewy, a mozzarellę pokrój w cienkie plastry. Cukinię umyj, obierz ze skórki i pokrój na długie cienkie pasma – możesz to zrobić obieraczką do warzyw albo krajalnicą do sera. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej cukinię – na niewielkim ogniu, po 1-2 minuty na każdej stronie. Usmażone plastry przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i ziołami. Na każdym plastrze układaj suszonego pomidora i mozzarellę, a następnie zwiń całość w nieduży rulonik. Gotowe przekąski trzeba spiąć, aby się nie rozpadały. Zamiast klasycznych wykałaczek, użyj oryginalnych topperów, zakończonych imprezowym akcentem – hasłem „Wieczór panieński”, mini balonami czy bajkowym motywem. Dzięki nim zwykła przekąska stanie się niezwykłą dekoracją imprezowego stołu i swoim wyglądem skusi nawet największego niejadka.

Sprawdź przykładowe toppery dostępne w naszym sklepie:

Różowe złoto balon na patyczku w kształcie sercaToppery na tort w motywie jednorożca i tęczy

Krakersy z pastą awokado

Do przygotowania chrupiących krakersów z orzeźwiającą i lekko pikantną pastą awokado potrzebujesz:

  • 1 dojrzałego awokado,
  • paczki słonych krakersów,
  • limonki,
  • pieprzu, ostrej papryki.

Awokado pokrój nożem na pół, wydrąż pestkę i obierz ze skórki. Miąższ przełóż do niedużej miseczki, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i rozgnieć widelcem. Awokado powinno mieć konsystencję gładkiej pasty, dlatego wybieraj dojrzałe owoce. Całość dopraw pieprzem i papryczką chilli, nie musisz dodawać soli, ponieważ ciasteczka są już wystarczająco słone. 

Pastę układaj na krakersach – możesz użyć szprycy do tortów, aby nadać jej ciekawszy wygląd. Gotowe przekąski przełóż na eleganckie papierowe talerzyki z serii Let’s celebrate lub inne, których wygląd wpisuje się w styl przyjęcia. 

Talerzyki papierowe w różnych wzorach i kolorach znajdziesz w naszym sklepie: https://balloonlandia.pl/kategoria-produktu/nakrycie-stolu/talerzyki/

Tartinki z łososiem

Obal mit nudnych kanapek i zaserwuj swoim gościom okrągłe tartinki. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • pumpernikla lub innego, ciemnego pieczywa,
  • plastrów wędzonego łososia,
  • białego serka kanapkowego,
  • świeżego koperku,
  • cytryny.

Z chleba wytnij okręgi – najłatwiej zrobisz to przy użyciu metalowych foremek do ciastek. Jeśli nie masz ich w domu, nożem uformuj niewielkie kwadraty. Kanapki powinny mieć taki rozmiar, aby swobodnie zmieściły się w papierowych papilotkach. Chlebowe spody posmaruj serkiem kanapkowym. Łososia pokrój w wąskie paski. Każde pasmo zwiń tak, aby przypominało różyczkę i ułóż na środku chleba. 

Całość obficie posyp koperkiem i skrop sokiem z cytryny. Kanapki włóż do papilotek, dzięki nim nie tylko atrakcyjnie zaprezentują się na stole, aby będą też wygodniejsze do zjedzenia dla gości.

Papierowe dekoracje na stół i papilotki do muffinek

Słodkie finger food – propozycje dla dzieci i dorosłych

Przepisy na słodkie finger food królują na imprezach dziecięcych i przyjęciach dla dorosłych. Goście traktują je jako klasyczne przekąski lub mini desery. Paluchy z czekoladą i koreczki owocowe to opcja dla dużych i małych imprezowiczów. 

Paluchy z ciasta francuskiego

Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego zatopione w płynnej czekoladzie to idealne połączenie struktur i smaków. Do ich przygotowania wykorzystasz:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • tabliczkę gorzkiej czekolady,
  • masło,
  • cukier waniliowy,
  • białko jajka.

Ciasto pokrój w paski (o długości ok. 6-7 cm), posmaruj rozmąconym białkiem, posyp gruboziarnistym cukrem i upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej łyżkę masła. Gotowe paluchy ułóż w wysokich papierowych pudełeczkach na popcorn, a czekoladę przelej do szklanej miseczki. 

Koreczki owocowe

Owoce są zdrowe i kolorowe, a więc idealne na przyjęciu. Do przygotowania koreczków użyj:

  • bananów,
  • jasnych i ciemnych winogron,
  • kiwi,
  • truskawek,
  • nektarynek,
  • ananasa.

Owoce dokładnie umyj i obierz ze skórki (poza winogronami i truskawkami). Pokrój w równą kostkę (kulki winogron i truskawki przekrój na połówki lub zostaw w całości). Owoce nadziewaj na wykałaczki w dowolnym układzie. Całość możesz dodatkowo polać rozpuszczoną białą i gorzką czekoladą. Gotowe koreczki ułóż na talerzu, a obok połóż serwetki z imprezowym motywem. Dekoracyjne serwetki powinny znajdować się właściwie w kilku miejscach stołu z przekąskami, aby goście swobodnie mogli po nie sięgać w dowolnym momencie. Możesz wybrać zwykłe, kwadratowe serwetki lub w niespodziewanych kształtach, czym dodatkowo udekorujesz swoje przyjęcie.

Serwetki i talerzyki papierowe w kształcie kaktusów Serwetki z motywem gwiazdek